Spadá poistné plnenie do dedičského konania?

Ktoré poistné plnenie spadá do dedičského konania a ktoré nie? Čo v prípade, keď klient začne riešiť s poisťovňou škodovú udalosť a skôr, než ju dorieši, zomrie? Ako majú ďalej postupovať pozostalí?

over-shoulder-of-retail-business-owner

Ktoré poistné plnenie spadá do dedičského konania

Podľa Heleny Kanderkovej, špecialistky externej komunikácie poisťovne Allianz, je pri životnom poistení v prípade smrti poisteného vyplatené poistné plnenie oprávnenej osobe, ktorú si na poistnej zmluve určí poistený. „Pokiaľ oprávnená osoba nie je priamo určená, poistka v zmysle zákona pripadne osobe alebo osobám v priamej línií s poisteným, čo je manžel/manželka, deti, rodičia, súrodenci... Do dedičského konania by poistka šla až v prípade, že by osoba nemala nikoho, kto by mal na ňu nárok a v takom prípade by pripadla v prospech štátu.“ V prípade majetkového poistenia (poistenie auta a nehnuteľnosti) to závisí od poistných podmienok, no štandardne poistenie zanikne prechodom predmetu poistenia do vlastníctva inej osoby, okrem situácií, keď poistník, ktorý je poistenou osobou, počas trvania poistenia zomrie, respektíve bol vyhlásený za mŕtveho; práva a povinnosti prejdú na dediča poistenej veci na základe závetu alebo osvedčenia o dedičstve a poistenie pokračuje.

V prípade životného poistenia platí podľa Michaely Lovásovej, hovorkyne ČSOB poisťovne, úprava v Občianskom zákonníku, v zmysle ktorej klient určí oprávnenú osobu, ktorej smrťou poisteného vznikne právo na plnenie. „Ak nie je určená oprávnená osoba, nadobúda toto právo manželka alebo manžel poisteného. Ak takáto osoba neexistuje, tak deti,“ vysvetľuje s tým, že ak nie sú ani takéto osoby, nadobúdajú toto právo rodičia poisteného. „V prípade, že klient rodičov nemá, ide o osoby, ktoré žili s poisteným po dobu najmenej jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti. Ak nie sú ani takéto osoby, nadobúdajú toto právo dedičia poisteného. Vo veľkej väčšine poistných udalostí teda poistné plnenie nie je predmetom dedičského konania.“

V prípade neživotného poistenia je podľa Lovásovej možné vo všeobecnosti konštatovať, že poistné plnenie je predmetom dedičského konania, ak klient zomrel, ale nárok na poistné plnenie vznikol ešte počas jeho života.

Vyplatené peniaze a dedičské konanie

Predstavme si situáciu, že klient má haváriu, nahlási poisťovni poistnú udalosť, doloží všetky doklady a potom náhle zomrie. Idú peniaze, ktoré mu poisťovňa vyplatí, do dedičského konania? „Ak vlastník poškodeného vozidla/poistená osoba zomrie, poistné plnenie môže byť vyplatené až dedičovi, ktorý daný majetok – v tomto prípade vozidlo – zdedil,“ vysvetľuje Kristína Balúchová, hovorkyňa Union poisťovne.

Podľa Michaely Lovásovej v prípade, že hovoríme o situácii, kedy klient zomrie po predchádzajúcom vzniku poistnej udalosti – havárie, nárok na poistné plnenie je predmetom dedičského konania. „Ak zomrie vlastník vozidla, ktorý je súčasne aj poistníkom, vstupuje do jeho práv a povinností dedič vozidla, a to na základe právoplatného uznesenia súdu o ukončení dedičského konania. Do doby nadobudnutia účinnosti tohto uznesenia vstupuje do práv a povinností poistníka osoba, ktorá vozidlo oprávnene používa.“

Helena Kanderková vysvetľuje, že v prípade PZP aj havarijného poistenia, ak je vozidlo registrované na konkrétnu osobu s rodným číslom a manžel/manželka preukáže bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, nie je potrebné čakať na uzavretie dedičského konania a poistné plnenie prevedú na manžela/manželku, v opačnom prípade čakajú na doručenie dedičského konania. „V každom prípade v rámci poistných podmienok poistenie nezaniká smrťou poistníka, do zmluvného vzťahu v takom prípade vstupuje právny nástupca, respektíve osoba, ktorú poverili dediči, ak nie je dedičské konanie ešte ukončené.“

Škodová udalosť a dediči

Ako sa postupuje, keď klient začne riešiť s poisťovňou škodovú udalosť a skôr, než ju dorieši, zomrie? Aké povinnosti majú dediči? „Nárok na plnenie je predmetom dedičstva. Pozostalí by mali navrhnúť notárovi, ktorý vedie dedičské konanie, aby nárok na výplatu poistného plnenia zaradil medzi aktíva dedičstva,“ vysvetľuje Lovásová.

Podľa Kanderkovej v prípade smrti poisteného všetky práva aj povinnosti v súvislosti s poistením prechádzajú na dediča na základe dedičského konania. „Ak klient zomrie po poistnej udalosti, právo na plnenie prechádza na dedičov a poisťovňa čaká na dedičské konanie a určenie dediča/dedičov. Poisťovni je dôležité oznámiť, že poistený zomrel, a následne doručiť uznesenie o dedičskom konaní.“ Kristína Balúchová vysvetľuje, že v prípade motorových vozidiel, čiže v prípade havarijného poistenia aj PZP, poistný vzťah pokračuje a vstupuje doň ako poistený ten z dedičov, ktorý nadobudol vlastníctvo poistenej veci.

Vyberáme z Poistovne.sk

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Vyberáme z banky.sk