Za neodstránený ľad hrozí vodičom pokuta

Čoraz viac nehôd spôsobuje ľad padajúci z návesov nákladných vozidiel. Polícia upozorňuje vodičov na povinnosť odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť. Za nesplnenie tejto povinnosti hrozí pokuta.

rusting-bumper-under-snow
V prípade, že sneh alebo ľad padajúci z nákladného auta poškodí auto iného, poškodený si takýto nárok môže uplatniť z Povinného zmluvného poistenia vodiča nákladného auta.

„Každú zimu evidujeme desiatky takýchto udalostí. Minulý rok sme v poisťovni riešili prípad, keď padajúci ľad z kamióna rozbil čelné sklo za ním idúceho auta a črepiny vážne zranili vodičku. Keďže udalosť sa stala na obchvate, ktorý je pod kamerami, polícia vedela identifikovať vodiča a škoda sa hradila z jeho PZP,“ hovorí riaditeľ likvidácie škôd z motorových vozidiel UNIQA Jiří Moravec.

Vodiči nákladných vozidiel, ktoré škodu spôsobia, totiž len málokedy zastavia a pokračujú ďalej v jazde. „Poškodeným vodičom preto odporúčame, aby v takýchto prípadoch kontaktovali políciu a ak je to možné, zapísali si ŠPZ návesu nákladiaku, ktoré spôsobilo škodu,“ radí J. Moravec. Pomôcť môže aj videozáznam z kamery v aute a pokiaľ jednoznačne preukazuje skutkový stav, ako je vinník nehody alebo osoba zodpovedná za poškodenia vozidla, určite naň poisťovňa pri plnení prihliada a takéto video môže výrazne urýchliť vybavenie poistnej udalosti. V prípade, že poškodený nevie zdokumentovať vinníka, škoda na automobile sa hradí z jeho havarijného poistenia, ak ho má uzatvorené.

Vyberáme z Poistovne.sk

8466

Pri predaji nehnuteľnosti nezabudnite zrušiť poistnú zmluvu

Pozrite si, aké doklady treba k žiadosti priložiť a koľko peňazí dostanete späť.
17.05.2024 | redakcia
Čítať viac o Pri predaji nehnuteľnosti nezabudnite zrušiť poistnú zmluvu
making-a-budget-tracking-finances

Poisťovne investujú do sprostredkovateľských spoločností. Prinesie to koniec ich nezávislosti?

Keď poisťovňa majetkovo vstúpi do sprostredkovateľskej spoločnosti, môže to mať pre klientov pozitívny, no i negatívny dopad. Ostanú finanční agenti i naďalej nezávislí, alebo budú preferovať produkty danej poisťovne?
15.05.2024 | redakcia
Čítať viac o Poisťovne investujú do sprostredkovateľských spoločností. Prinesie to koniec ich nezávislosti?
zľava_Todorov-Allianz,Hercog-Škoda

Allianz doplnila firemnú flotilu o viac ako 50 áut značky Škoda

Firemnú flotilu Allianz doplní až 53 nových vozidiel značky Škoda. Do automobilového parku pribudnú modely Škoda Superb tretej generácie, Škoda Octavia a Škoda Fabia. Allianz je partnerom značky Škoda na Slovensku už takmer dve dekády, doteraz využívala viac ako 400 jej vozidiel.
13.05.2024
Čítať viac o Allianz doplnila firemnú flotilu o viac ako 50 áut značky Škoda

Vyberáme z banky.sk