Najčastejšie dôvody pokút od Sociálnej poisťovne

Meškanie s úhradou, zaplatenie nesprávnej sumy, nenahlásená zmena, nepredložené výkazy, viac ako jedna dohoda o vykonaní práce...Toto najčastejšie zanedbávame voči Sociálnej poisťovni. Na čo si dať pozor?



Opýtali sme sa, s akými problémami sa najčastejšie stretávajú pracovníci Sociálnej poisťovne na pobočkách – čo ľudia zanedbávajú a kvôli čomu dostávajú najviac pokút. Odpovedal Peter Višváder, riaditeľ Odboru komunikácie s verejnosťou Sociálnej poisťovne.

Čo odvádzatelia poistného najčastejšie zanedbávajú

  • nesprávna, neskorá alebo žiadna úhrada poistného,
  • nepredloženie mesačných výkazov poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, respektíve ich predloženie po lehote,
  • neskoré, nesprávne alebo absentujúce splnenie registračných povinností zamestnávateľom.

Lista Odporucame

Pobočky najčastejšie ukladajú pokuty za

  • nepredloženie mesačných výkazov a výkazov poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, resp. ich predloženie po lehote,
  • prihlásenie zamestnanca do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia /odhlásenie zamestnanca z registra po lehote alebo vôbec,
  • neumožnenie vstupu do objektov zamestnávateľa, vykonania kontroly a nazerania do záznamov o príjmoch zamestnancov a do iných záznamov dôležitých na účely sociálneho poistenia,
  • uplatnenie práva na určenie dohody o brigádnickej práci študentov/dohody o vykonaní práce resp. dohody o pracovnej činnosti u dôchodcov v jednom kalendárnom mesiaci na viac ako jednu dohodu.
V prípade neuhrádzania poistného, respektíve úhrady poistného v nesprávnej výške, alebo oneskorene, sú odvádzateľom poistného ukladané sankcie formou penále, nie pokút.

Vyberáme z Poistovne.sk

8466

Pri predaji nehnuteľnosti nezabudnite zrušiť poistnú zmluvu

Pozrite si, aké doklady treba k žiadosti priložiť a koľko peňazí dostanete späť.
17.05.2024 | redakcia
Čítať viac o Pri predaji nehnuteľnosti nezabudnite zrušiť poistnú zmluvu
making-a-budget-tracking-finances

Poisťovne investujú do sprostredkovateľských spoločností. Prinesie to koniec ich nezávislosti?

Keď poisťovňa majetkovo vstúpi do sprostredkovateľskej spoločnosti, môže to mať pre klientov pozitívny, no i negatívny dopad. Ostanú finanční agenti i naďalej nezávislí, alebo budú preferovať produkty danej poisťovne?
15.05.2024 | redakcia
Čítať viac o Poisťovne investujú do sprostredkovateľských spoločností. Prinesie to koniec ich nezávislosti?
zľava_Todorov-Allianz,Hercog-Škoda

Allianz doplnila firemnú flotilu o viac ako 50 áut značky Škoda

Firemnú flotilu Allianz doplní až 53 nových vozidiel značky Škoda. Do automobilového parku pribudnú modely Škoda Superb tretej generácie, Škoda Octavia a Škoda Fabia. Allianz je partnerom značky Škoda na Slovensku už takmer dve dekády, doteraz využívala viac ako 400 jej vozidiel.
13.05.2024
Čítať viac o Allianz doplnila firemnú flotilu o viac ako 50 áut značky Škoda

Vyberáme z banky.sk