Všeobecná zdravotná poisťovňa kontroluje živnostníkov

 

 Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) skontrolovala v minulom roku takmer 110 tis. platiteľov poistného. Väčšina kontrol sa týkala samostatne zárobkovo činných osôb a samoplatiteľov. Z celkového počtu vykonaných kontrol bolo 58,8 % ukončených vydaním výkazov nedoplatkov, zvyšok kontrol bol ukončený uplatnením návrhu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V rámci kontrolnej činnosti platiteľov boli pritom v roku 2010 vyčíslené nedoplatky na poistnom v celkovej výške 79,039 mil. eur.

Ako ďalej vyplýva zo správy o činnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne za uplynulý rok, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda, poisťovňa zároveň skontrolovala 3 762 poskytovateľov. Finančný efekt z tzv. priamej revíznej činnosti dosiahli revízni pracovníci zamietnutím úhrady poskytnutej zdravotnej starostlivosti v hodnote 8,3 mil. eur. V rámci schvaľovacej činnosti zamietli žiadosti o úhradu vybraných výkonov, liekov a zdravotníckych pomôcok v celkovej výške takmer 3,7 mil. eur.

K najvýraznejším nedostatkom v rámci nemocníc patrilo poskytnutie ústavnej starostlivosti aj v prípade keď stačila ambulantná liečba, či neodôvodnené preklady z oddelenia na oddelenie. V ambulantnej sfére zase dominovali nedostatky pri vedení dokumentácie, preskripcia liekov bez odporúčania odborných lekárov, ale aj duplicitné vykazovanie výkonov, alebo nedodržanie ordinačných hodín.

Okrem priamych kontrol u poskytovateľov sa poisťovňa v roku 2010 zamerala aj na kontrolu vykázanej zdravotnej starostlivosti v informačnom systéme. V rámci nej prekontrolovali revízni zamestnanci Všeobecnej zdravotnej poisťovne vykázanú zdravotnú starostlivosť v hodnote 522,5 mil. eur. Odmietli pritom vykázanú starostlivosť v sume 93,4 mil. eur, čo tvorí 16,72 % z celkového finančného objemu, ktorý revízni pracovníci kontrolovali.

Kabinet na svojom stredajšom zasadnutí schválil aj Plán kontrolnej činnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne na rok 2012. Zároveň vzal na vedomie Správu o výsledkoch kontrolnej činnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne za rok 2010 a o prijatých opatreniach na nápravu zistených nedostatkov v jej činnosti.

Vyberáme z poistovne.sk

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Vyberáme z banky.sk