Na Slovensku má v tomto roku stúpnuť počet insolvencií o rekordných 16 %

Vysoký nárast insolvencií na Slovensku súvisí najmä s novelizáciami zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktoré boli prijaté v roku 2017.


Počet insolvencií na Slovensku v tomto roku stúpne o rekordných 16 percent. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti Euler Hermes, ktorá sa zaoberá poistením pohľadávok, po Číne je to najviac spomedzi všetkých 43 krajín vo svete, ktoré boli zaradené do analýzy. "Na porovnanie, susedné Poľsko zaznamená rast insolvencií len o 5 percent a Rakúsko o 2 percentá,“ uviedol Risk Director spoločnosti Euler Hermes Martin Bak.

Platobná neschopnosť vo svete má stúpať už tretí rok po sebe. Podieľať sa na tom majú firmy aj jednotlivci. Priemerne má podľa analýzy počet insolvencií vzrásť o 6 percent. "Medzi krajinami však existujú veľké rozdiely. Príkladom je Slovensko, ktoré sa v tomto ukazovateli dostane na špičku. O 20 percent stúpnu insolvencie v Číne a hneď po nej, o 16 percent, na Slovensku,“ zdôraznil Bak s tým, že na rastúcich insolvenciách sa budú najviac podieľať sektory stavebníctva, retailu a pôdohospodárstva.

Vysoký nárast insolvencií na Slovensku podľa neho súvisí najmä s novelizáciami zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktoré boli prijaté v roku 2017. "Tieto nielenže upravili priebeh konkurzných konaní, ale uľahčili aj osobné bankroty, čo ľudia vo veľkom začali využívať,“ vysvetlil Bak.

Prvú päťku krajín, v ktorých má platobná neschopnosť narásť najviac, uzatvára Dánsko (+ 15 percent), Čile (+ 13 percent) a Švédsko (+ 10 percent). "Naopak, najvýraznejšie zníženie insolvencií zaznamená Maďarsko (o 11 percent) a s podobnými číslami aj Kolumbia, Česko či Brazília,“ dodal Bak.

Úroveň indexu platobnej neschopnosti odráža podľa analýzy celkový rast ekonomiky na celom svete. "Platobná neschopnosť sa zvýši v dvoch z troch krajín sveta, čo je dokonca viac ako pred finančnou krízou v roku 2008. Súvisí to s miernejším hospodárskym impulzom, sprísňovaním podmienok financovania či zmenou legislatívy v oblasti platobnej neschopnosti,“ konštatoval Bak.

Euler Hermes je lídrom v poistení obchodných pohľadávok a špecialistom v oblasti hodnotenia rizika, bonity, záruk a inkasa pohľadávok. S viac ako storočnými skúsenosťami ponúka klientom finančné služby s cieľom podporovať ich cash flow a správu obchodných pohľadávok. Spoločnosť, sídliaca v Paríži, je prítomná vo viac ako 50 krajinách s 5 800 zamestnancami. Euler Hermes je dcérskou spoločnosťou Allianz poisťovne.
 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk