Bezplatné zdravotníctvo je mýtus: Rehabilitačné masáže

Poisťovne vám nepreplatia celé rehabilitačné masáže. Čakajte len časť peňazí späť a byrokraciu.





Čitateľovi Poistovne.sk predpísala obvodná lekárka rehabilitačnú masáž kvôli problémom s chrbticou. Informovala ho, že poisťovne časť masáží preplatia. Lenže v meste, kde býva, boli len dvaja rehabilitační lekári – jeden mal plno a druhý bol „nezmluvný“, teda nemal podpísanú zmluvu so žiadnou zdravotnou poisťovňou. Čitateľ mal teda dve možnosti. Čakať kým sa uvoľní termín u zazmluvneného lekára, alebo si zaplatiť masáž u nezmluvného doktora. Kvôli bolesti si vybral druhú možnosť. Séria ručných masáži a elektro liečby ho vyšla na 100 eur. A to je ďalší dôkaz, že zdravie na Slovensku nie je zadarmo. Zisťovali sme, či mu môže poisťovňa spätne niečo z týchto výdavkov preplatiť.

Poradňa o zdravotnom poistení – na čo ste sa pýtali?


Neúplné informácie

V prvom rade nastala dezinformácia medzi rehabilitačným lekárom a pacientom. Nezmluvný lekár mu tvrdil, že poisťovne preplatia len tri ručné masáže (pacient potreboval najmenej šesť na zlepšenie stavu) a lacnejšiu elektroliečbu. Neskôr sa na pobočke svojej poisťovne dozvedel, že by mu preplatili až 80% nákladov na liečbu, ak by si dal masáže u nej dopredu schváliť. O čom to svedčí? Nedostatok informácií od lekára. Pacient mal ešte pred objednaním sa na masáže zájsť do svojej poisťovne, alebo si pozrieť jej web a opýtať sa na skutočnú výšku preplácanej starostlivosti a na proces jej preplatenia.

Oslovené poisťovne neodpovedali priamo, či a koľko z ceny rehabilitačných masáží preplatia. „Počet jednotlivých procedúr vrátane masáží hradených z verejného zdravotného poistenia je uvedený v aktuálnom Katalógu výkonov,“ odkazuje Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
Aj poisťovňa Dôvera prepláca masáže podľa zmluvných dohôd s lekármi. „Klasické masáže uhrádzame,“ tvrdí Matej Štepianský, hovorca Dôvery.

Lista Odporucame

Postup pri preplácaní

Poisťovne tiež hovoria, že pacient má právo ísť aj k nezmluvnému lekárovi a niečo mu preplatia. „Ak išlo o prípad, kedy nie je poruke zmluvný lekár alebo si poistenec vyberie lekára bez zmluvy, máme mechanizmus, podľa ktorého je možné získať príspevok na úhradu návštevy aj u neho,“ informuje Matej Štepianský, hovorca Dôvery. Napriek tomu odporúča vyhľadávať zmluvných lekárov. K nezmluvnému lekárovi totiž môžete ísť vždy, ale poisťovne vám náklady preplatia len niekedy. Napríklad ak nie ste v akútnom ohrození života a ak potrebujete plánovanú, odkladnú starostlivosť vtedy si musíte dať zákrok dopredu schváliť, inak vám ho poisťovňa nepreplatí.

Žiadosti o príspevok na nezmluvného lekára si nájdete na weboch poisťovní. Nasleduje tento postup:
  1. žiadosť vypíšete a odošlete do poisťovne
  2. za ošetrenie u nezmluvného lekára si zaplatíte
  3. požiadate poisťovňu o vrátenie príspevku na ošetrenie
Na internetovej stránke svojej poisťovne si pozorne preštudujte aj podmienky preplatenia. Napríklad v Dôvere si musíte žiadosť o preplatenie podať 10 dní pred zákrokom. A preplatí vám zákrok len do výšky 80% nákladov. Podobný postup na preplatenie nezmluvného lekára má aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. Má však podmienku, že zákrok musí byť drahší ako 33,19 eur a navyše má tiež strop, koľko poistencovi uhradí – ročne je to len 165,97 eur. Tiež platí, že budete platiť „spoluúčasť“, lebo poisťovňa uhradí len 80% nákladov na liečbu. Tiež poistenec musí preukázať, že na zákrok u zmluvného lekára by musel čakať dlhšie ako tri mesiace.

Vyberáme z poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk