Na čo sa pýtať pred podpisom životnej poistky

Pri výbere životného poistenia sa zamerajte na poistnú sumu, dĺžku a cenu poistenia.








Životné poistenie
je zložitý produkt, ktorého výsledky nie sú hmatateľné vopred. Ak si ho kúpite, zaviažete sa poisťovni platiť poistné na dlhé roky dopredu, preto je dôležité sa pred podpisom zmluvy poradiť s odborníkmi.

Pri výbere životného poistenia je vhodné skontaktovať sa s vašim finančným poradcom. Ak ho nemáte, môže zájsť na pobočku vašej poisťovne. Kvalitný finančný poradca vám vytvorí odbornú analýzu vašich potrieb a na jej základe vám poradí výber čo najvhodnejšieho životného poistenia, ušitého na mieru. Dobrý poradca vám zvyčajne dá na výber z viacerých poisťovní a ich produktov.
 

lista zp 1
 

Dajte si však pozor na podomových obchodníkov so životnými poistkami. Nie všetci sú podvodníci, no ich dôveryhodnosť si overte skôr, než čokoľvek podpíšete.
 

Akú cieľovú sumu si vybrať


Pri výbere životnej poistky by ste si v prvom rade mali ujasniť, či chcete poistiť seba alebo súčasne aj svojich blízkych. Podľa toho si viete nastaviť výšku poistnej sumy.

Ak je niekto finančne závislý od vášho príjmu, teda ste živiteľom rodiny, budete potrebovať vyššiu sumu životného poistenia ako keby ste boli sám. Poistná suma by mala pokryť zabezpečenie rodiny, keby došlo k úrazu alebo vašej chorobe či nebodaj k smrti.

Pri výbere poistky by ste nemali zabudnúť na vaše finančné záväzky z rôznych pôžičiek. Ak máte hypotéku či spotrebný úver a niečo sa vám stane, ich splácanie by pre vás alebo vašu rodinu mohlo byť problémom. V takomto prípade je dôležité, aby ste mali krytý úver tiež pre prípad dlhodobej PN či invalidity. Aj tieto riziká môže životná poistka kryť. Ak teda máte hypotéku na 40 tisíc eur na 20 rokov, mali by ste hľadať poistku na podobnú, prípadne ešte vyššiu sumu a dĺžku.

Odborníci odporúčajú, aby boli výdavky rodiny kryté poistením až na päť rokov. Prípadne jeho suma by mala byť minimálne vo výške vášho ročného príjmu po odpočítaní všetkých záväzkov, ktoré máte - ako sú splátky hypotéky či iných spotrebných úverov, ale tiež výdavky na nájom a energie.
 

Dĺžka a cena poistenia


Pri výbere životnej poistky nezabudnite na správne nastavenie jeho dĺžky. Keď si chcete popri životnom poistení nasporiť a prilepšiť si k dôchodku, nastavte si vyplatenie poistnej sumy na svoj penzijný vek. Pri rizikovom životnom poistení môže dĺžka poistnej doby závisieť napríklad od dĺžky úveru. Takže pri hypotékach to môžu byť aj desiatky rokov.

V životnom poistení platí, že čím ste starší, tým je vyššie aj poistné, čo vyplýva zo zvýšenej rizikovosti vás ako klienta pre poisťovňu. Preto poisťovne odporúčajú uzatvárať poistku na život v nižšom veku.

Lista Odporucame

Pýtajte sa na detaily

Pred uzatvorením poistenia si dôsledne zistite poistné podmienky produktu. Pýtajte sa na cenu poistenia, podmienky jeho zrušenia, možnosti zmien, na výplatu poistnej sumy a na výluky. A prečítajte si aj podmienky písané malými písmenkami v zmluve.

Zistite si tiež, či je možné v priebehu poistenia meniť výšku poistného alebo pripoistiť iné riziká do poistenia. Vaša životná situácia sa môže neustále meniť – napríklad sa vám narodí dieťa, či si nájdete rizikovejšiu prácu. Preto je dôležité, aby ste sa spolu s vašim poistným poradcom aspoň raz ročne stretli a prešli si, čo všetko sa vo vašom živote za ten rok zmenilo a poistku spoločne upravili, ak je to nutné.

Aké sú najčastejšie riziká pri životnej poistke
  • smrť
  • smrť následkom úrazu
  • dožitie
  • invalidita
  • dlhodobá práceneschopnosť
  • denné odškodné
  • trvalé následky úrazu úraz
  • kritické choroby

Na čo sa pýtať pred podpisom životnej poistky
  • Čo konkrétne je kryté v danom poistení - smrť, dožitie, invalidita, PN?
  • Aké je garantované plnenie - čo určite dostanem po jeho uplynutí?
  • Čo je kryté v pripoisteniach - aké sú výšky plnení ?
  • Aké sú výluky z poistenia?
  • Aké sú administratívne poplatky spojené s poistkou?

Vyberáme z Poistovne.sk

53665

Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností

Poisťovňa Kooperativa získala od holandskej skupiny UMD Group 35-percentný podiel vo firme Universal maklérsky dom.
14.03.2024
Čítať viac o Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností
hands-grasping-a-steering-wheel

Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel

Väčšina poisťovní zdvihla ceny poistného na vozidlá ako reakciu na rastúce ceny energií, náhradných dielov, servisu, ako aj vyšší počet dopravných nehôd. Oplatí sa vôbec havarijné poistenie alebo pripoistenie vozidiel? Poradíme.
13.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel
bankovky3

Skupina Generali v minulom roku rástla

Skupina Generali dosiahla v minulom roku hrubé predpísané poistné 82,5 miliardy eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 5,6 %.
12.03.2024
Čítať viac o Skupina Generali v minulom roku rástla

Vyberáme z banky.sk