Majiteľ „eseročky“ ušetrí na odvodoch

Poistovne.sk zisťovali aký je rozdiel v odvodoch a daniach majiteľa eseročky a živnostníka.








Ak by ste sa chceli vyhnúť plateniu vysokých odvodov do Sociálnej poisťovne, môžete tak urobiť prechodom zo živnosti na „eseročku“. Oba subjekty síce musia platiť odvody, ale sú medzi nimi rozdiely.

Rozdiel je v podmienkach, za akých vzniká povinné poistenie majiteľovi spoločnosti s ručením obmedzeným a živnostníkovi, vo výpočte poistného a tiež v sadzbách poistného.

Živnostník neodpočítava výdavky


U živnostníka sa vznik povinného sociálneho poistenia posudzuje na základe ich príjmov z minulého roka bez odpočítania výdavkov. Ak jeho hrubý príjem za rok 2015 presiahol hranicu 5 148 eur, musí od 1. júla tohto roka platiť sociálne odvody z minimálneho vymeriavacieho základu 429 eur. Manévrovací priestor na zníženie odvodov je v tomto prípade nižší.

SZČO platí vždy poistné vo výške 4,4% z vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie, 18% na starobné poistenie, 6% na invalidné poistenie a 4,75% na rezervný fond solidarity. Dokopy teda 33,15 % zo svojho príjmu čo je v prípade minimálnych odvodov 142,2 eur.


lista sp 3
 
 


Majiteľ s.r.o. platí nižšie odvody


Majiteľ „eseročky“ platí poistné v závislosti od toho, či sa považuje za zamestnanca s pravidelným mesačným príjmom, alebo ostane vo firme len ako konateľ.

Ak ste vo firme len konateľ a nebudete poberať odmenu za výkon funkcie, nebudete platiť sociálne odvody. Ak si však vyplatíte podiely na zisku, tie sú už zaťažené zdravotnými odvodmi. Na druhej strane, ako majiteľ „eseročky“ budete musieť počítať s daňovými licenciami a aj s výdavkami na vedenie účtovníctva.

Ušetriť môžete aj vtedy, ak sa vo svojej firme zamestnáte na kratší pracovný úväzok. Vtedy sociálne a zdravotné odvody budete platiť z tejto svojej nízkej mzdy.

Lista Odporucame
 

Výhody živnosti


V rámci živnosti si oproti „eseročke“ z daní budete môcť odpočítať nezdaniteľnú časť na daňovníka. Tá je vo výške 3 803,33 eura ročne. Odpočítať si môžete aj paušálne výdavky až do výšky 5 040 eur ročne. Žiadnu z týchto výhod eseročka nemá. Ak máte reálne výdavky nízke, v eseročke budete musieť zaplatiť vysokú daň a zdravotné odvody z vyplatených podielov na zisku. Preto netreba pozerať len na jednoduché šetrenie odvodov. Navyše ak si nebudete platiť sociálne odvody, môžete mať nižší štátny dôchodok. Na druhej strane, za ušetrené peniaze si môžete platiť súkromné dôchodkové poistenie. Po prerátaní plusov a mínusov by mali úľavy na odvodoch v eseročke prevýšiť úľavy pre živnostníka.

Živnostníci tiež platia nižšiu daň z príjmu ako majitelia eseročky. Živnostník zaplatí 19 %. Firmy musia rátať s daňovým zaťažením 22 %.
 

Plusy a mínusy


Spoločnosť s ručením obmedzeným
+ obmedzené ručenie majetkom
+ neplatenie sociálnych odvodov
+ možnosť výplaty príjmu ako dividendy
- vyššie dane z príjmu a náklady na účtovníctvo
- povinné platenie daňovej licencie

Živnosť
+ rýchle založenie
+ možnosť paušálnych výdavkov
+ uplatnenie daňového bonusu aj nezdaniteľného minima
+ menšie náklady na účtovníctvo
+ nižšia daň
- vyššie odvody
- neobmedzené ručenie majetkom
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk