Aké novinky v sociálnom poistení vás v roku 2015 čakajú

V novej poradni vás budeme informovať o najdôležitejších zmenách v sociálnom poistení v roku 2015. 


Na začiatku roka sa pravidelne menia sumy poistného či podmienky, za ktorých majú zamestnanci, podnikatelia a živnostníci platiť odvody do sociálnej poisťovne. V novej poradni sa dozviete najmä zmeny týkajúce sa živnostníkov a samostatne zárobkovočinných osôb (SZČO), keďže za zamestnancov riešia odvody zvyčajne ich zamestnávatelia.

V poradni vám hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder prezradí najdôležitejšie zmeny, ktoré vás v tomto roku čakajú. Dozviete sa, ako si vypočítate vymeriavací základ pre SZČO, či ako sa zmenia minimálne odvody.

Zistíte, čo sa stane ak nezaplatíte poistné na dobrovoľné poistenie dva mesiace po sebe. Prečítate si aj o termínoch, dokedy musí SZČO uhradiť novú výšku odvodov do Sociálnej poisťovne a od akého príjmu budete musieť platiť sociálne odvody.

Vysvetlíme vám, či a prečo sa musí živnostník povinne registrovať v sociálnej poisťovni ak presiahne istú sumu príjmu a či môže odmietnuť platiť.

Zistíte tiež aký je rozdiel v sociálnych odvoch majiteľa eseročky a živnostníka, ak majú zhruba rovnaké ročné príjmy.

Dozviete sa, či existuje nejaký limit na príjmy zo samostatne zárobkovej činnosti z ktorých sa nemusia odvádzať odvody. Živnostník sa dozvie, či musí platiť sociálne odvody aj keď je v strate. Môže si ich neskôr odrátať?

Študenti si prečítajú do akej výšky budú v tomto roku oslobodení od odvodov na príjem na jednu dohodu. Živnostníci zistia, či musia platiť sociálne odvody aj keď sú v strate a či si ich môžu neskôr zarátať do nákladov.

Predčasní dôchodcovia sa dozvedia, aké odvody ich čakajú, ak budú pracovať na dohodu alebo na polovičný úväzok.

Penzistom tiež prezradíme, či môžu poberať dva dôchodky z rôznych krajín a aké podmienky na to musia splniť. 

Vyberáme z poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk