Ako s poisťovňou riešiť snehové škody

Zima je v plnom prúde a s ňou prichádzajú aj typické zimné poistné udalosti. Poisťovne ich rastúci počet hlásia ako varovanie. POISTOVNE.sk sa pozreli na najbežnejšie z nich a poradia vám ako ich riešiť. 


Ak sa vám nešťastne podarí poškodiť si chladič alebo inú časť auta o zamrznutý sneh, mali by ste túto poistnú udalosť riešiť zo svojej havarijnej poistky, povinné zmluvné poistenie (PZP) vám nepomôže.

„PZP kryje škody, ktoré spôsobí poistený prevádzkou motorového vozidla inému účastníkovi cestnej premávky, čo sa v tomto prípade nenastalo,” vysvetľuje Zuzana Hliváková, marketingová riaditeľka poisťovne Generali.

Ale pozor, zvyčajne máte pri havarijnej poistke dohodnutú aj istú spoluúčasť. Takže ak je škoda malá, ani táto poistka vám ju nenahradí a neoplatí sa to riešiť s poisťovňou.

“Z poistného plnenia bude odpočítaná výška spoluúčasti, ktorá je dojednaná v poistnej zmluve,” upozorňuje Gabriel Tóth, špecialista externej komunikácie Allianz – Slovenskej poisťovne (SP). Aj v Generali je výška spoluúčasti pri havarijnom poistení individuálna v závislosti od toho aký máte produkt. “Najviac našich klientov má nastavenú spoluúčasť vo výške 5 % z celkovej výšky škody, teda minimálne 165 eur,” dodáva Hliváková.

Úraz na ľade

Ak sa zraníte na ľade pred obchodom, alebo na vás spadne sneh či ľad zo strechy môžete si náhradu škody uplatňovať z viacerých typov poistenia podľa toho aké sú následky vášho zranenia. Úrazové poistenie vám pokryje nevyhnutnú liečbu či hospitalizáciu. Ak by ste mali aj trvalé následky aj na to je vhodné úrazové poistenie. Výška poistného plnenia závisí od výšky vami nastavenej poistnej sumy v zmluve.

Poistenie ušlého zárobku, vám pomôže ak ste zostali dlhodobejšie následkom spomenutého úrazu práceneschopný. Poisťovne zvyčajne uhradia poistené ak ste práceneschopný minimálne 6 mesiacov. Peniaze však nedostanete hneď. Poisťovne majú čakacie doby napríklad mesiac až tri mesiace, kedy vám poistenie nevyplatia. Potom vám ho však dajú spätne aj za čakaciu dobu.

Odškodné od majiteľa

V tomto prípade môžete žiadať odškodnenie aj od majiteľa obchodu či budovy, pred ktorou sa vám úraz stal. On je zodpovedný za škodu na vašom zdraví. Ak ste spadli na chodníku, zvyčajne je zodpovedné mesto či obec, v ktorom sa vám úraz stal. „Poškodený si môže škodu vymáhať od majiteľa nehnuteľnosti, konkrétne z poistenia nehnuteľnosti – z poistenia zodpovednosti za škodu,“ radí Hliváková.

Lenže dostať sa k peniazom nebude také jednoduché. Podmienkou je, že majiteľ si musí zodpovednosť za škodu priznať.  Ak sa neprizná, môžete sa s ním súdiť a je dobré, aby ste mali aspoň dvoch svedkov, ktorí vám úraz dosvedčia. „Odporúčame tiež, aby ste si miesto, kde vám vznikol úraz, nafotili a aby bolo z fotografií vidieť, že chodník nebol riadne udržiavaný. Zároveň je potrebné predložiť lekársku správu a potvrdenie o ošetrení,“ dodáva šéfka marketingu v Generali.

Neprehliadnite:
Poistené z PN nedostanete ako bonus k nezamestnanosti
Lyže si pripoistíte v rámci batožiny
Poistenie úrazu vám liečebné náklady nepreplatí


 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk