Genertel: Najviac nehôd sa stáva pri menších rýchlostiach

 


Pri náraze auta do pevnej prekážky v rýchlosti 50 km/h pôsobí na telo vodiča taká sila, akoby vážil 60-krát viac, ako na váhe doma. Napríklad 90 kilový muž by pri takomto náraze vážil viac ako 5 ton. Pri tej istej rýchlosti, by bez použitia bezpečnostných pásov, aj najsilnejší muž sveta narazil telom do volantu a predného okna a utrpel by veľmi vážne, ak nie smrteľné zranenia. Hlavne pasažieri na zadných sedadlách na takéto riziko zabúdajú a nepoužívajú pásy.

Bezpečnosť áut sa určuje podľa použitých bezpečnostných prvkov, čo pre nepripútaného spolujazdca znamená, že z auta, ktoré je ohodnotené ako najbezpečnejšie sa razom stane rakva na ceste. „Motoristi a pasažieri v autách by nemali zabúdať ani na to, že kým oni jazdia bezpečne, chybu môže spraviť ten druhý, ale náraz bude rovnako silný. Odporúčame preto využívať všetky možnosti zvýšenia bezpečnosti a nespoliehať sa, že keď jazdím opatrne, tak nemôžem havarovať“ hovorí Miroslav Chovan, riaditeľ poisťovne Genertel.

Najzraniteľnejšie sú bohužiaľ deti, ktoré nesedia riadne pripútané v detskej sedačke, ale ich drží dospelý na rukách. Aj desaťkilové dieťa pri náraze zrazu akoby vážilo aj niekoľko sto kíl a pri náraze ho za žiadnych okolností nikto neudrží. Na základe štatistík poisťovne Genertel sa najviac nehôd stáva spravidla práve pri menších rýchlostiach v mestách a ich aglomeráciách.

„Ak máte odvahu vyskúšať náraz v aute bez následkov, môžete tak urobiť už tento víkend v Bratislave, kde vám umožníme zažiť na vlastnej koži náraz v rýchlosti 30 km/h.“ dodáva Miroslav Chovan. Online poisťovňa Genertel priniesla na Autosalón simulátor nárazu, ktorý si budú môcť návštevníci vyskúšať od piatka 20. do nedele 22. apríla 2012 v priestoroch vonkajšieho stánku poisťovne neďaleko hlavného vchodu.

Genertel vám tiež umožní prepočítať si výhodnosť svojej poistky alebo získať každý deň od piatka do nedele 200 eur. 

Nepoistené auto v zahraničí môže skončiť v šrote 
Škody po výtlkoch si radšej odfoťte 
Na Slovensku nemá žiadnu poistku 7% áut
 

Vyberáme z poistovne.sk

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Vyberáme z banky.sk