Allianz – Slovenská poisťovňa hlási nárast poisťovacích podvodov

 


Podľa Allianz – Slovenskej poisťovne rastie počet pokusov o poisťovací podvod. Za minulý rok prešetrila takmer o polovicu viac poistných udalostí ako rok predtým. Celkovo už prešetrila Allianz – Slovenská poisťovňa 6 586 poistných udalostí s požadovaným poistným plnením 24,134 mil. eur a podala 664 trestných oznámení.

V roku 2011 bolo z dôvodu podozrenia zo spáchania poisťovacieho podvodu prešetrených 1347 škodových udalostí. Tento počet je v porovnaní s počtom prešetrených škodových udalostí v neživotnom poistení v Allianz - SP oproti roku 2010 o 48 percent vyšší. V roku 2010 sme prešetrila celkom 911 podozrivých škodových udalostí v rámci neživotného poistenia, čo činilo nárast oproti roku 2009 o 27 percent. Na základe uvedeného môžeme konštatovať každoročný kontinuálny nárast počtu podozrivých škôd.

V roku 2010 boli hlavnou témou povodne a škody z nepriazne počasia, ktoré znamenali nárast až o 50.000 škôd a ovplyvnili aj výsledky šetrenia podozrivých škôd. V minulom roku sa zaregistrovalo omnoho menej škôd súvisiacich s počasím, a tak sú výsledky lepšie porovnateľné s rokom 2009.
Jaroslava Zemanová, vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností ASP: „Ako sme očakávali, v roku 2011 sa najviac podozrivých škodových udalostí prešetrovalo v povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou vozidla. Toto poistenie nevyžaduje ďalšie vstupné náklady na uhradenie poistného, a preto je z pohľadu podvodov najvýhodnejšie.

Nakoľko sa súčasne zvýšili počty hlásených škôd cez telefón, predstavujú pokusy o podvod veľké pokušenie. Najmä náhodné pokusy (t.j. nie tie, ktoré páchajú organizované skupiny) sú motivované vidinou majetkového prospechu na základe pozmenenia okolností pri hlásení s tým, že poisťovňa si tieto informácie nebude preverovať. Opak je však pravdou.“

Z celkového počtu prešetrených 1347 podozrivých škodových udalostí v rámci neživotného poistenia poisťovňa v minulom roku riešila:

• najviac podozrení v povinnom zmluvnom poistení, vrátane škôd na zdraví,
• najväčší objem finančných prostriedkov v havarijnom poistení,
• mnoho podozrení v privátnom majetku, vrátane zodpovednosti za škodu,
• najmenej prípadov v cestovnom poistení a poistení podnikateľov a priemyslu.

Najviac prešetrených prípadov a súčasne aj najvyššia šetrená hodnota bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji, a to v havarijnom poistení vozidiel. Najviac prípadov sa vyskytlo v segmente odcudzených vozidiel, ktoré sa prešetrujú z dôvodu špecifickosti postupov centrálne.

Pozrite si tiež:
Škody po prírodných katastrofách alarmujúco narastajú 
Lyže zmiznuté zo svahu vám poistenie nepokryje


 

Vyberáme z poistovne.sk

male-doctor-with-stethoscope-and-clipboard

Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Dobrovoľné teda nepovinné očkovania sú už dávno súčasťou zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o očkovanie proti chrípke, žltačke, či kliešťovej encefalitíde. Koľko vám prispeje poisťovňa a ako treba požiadať o zľavu?
02.05.2024
Čítať viac o Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Vyberáme z banky.sk