Všeobecná zdravotná poisťovňa kontroluje živnostníkov

 

 Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) skontrolovala v minulom roku takmer 110 tis. platiteľov poistného. Väčšina kontrol sa týkala samostatne zárobkovo činných osôb a samoplatiteľov. Z celkového počtu vykonaných kontrol bolo 58,8 % ukončených vydaním výkazov nedoplatkov, zvyšok kontrol bol ukončený uplatnením návrhu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V rámci kontrolnej činnosti platiteľov boli pritom v roku 2010 vyčíslené nedoplatky na poistnom v celkovej výške 79,039 mil. eur.

Ako ďalej vyplýva zo správy o činnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne za uplynulý rok, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda, poisťovňa zároveň skontrolovala 3 762 poskytovateľov. Finančný efekt z tzv. priamej revíznej činnosti dosiahli revízni pracovníci zamietnutím úhrady poskytnutej zdravotnej starostlivosti v hodnote 8,3 mil. eur. V rámci schvaľovacej činnosti zamietli žiadosti o úhradu vybraných výkonov, liekov a zdravotníckych pomôcok v celkovej výške takmer 3,7 mil. eur.

K najvýraznejším nedostatkom v rámci nemocníc patrilo poskytnutie ústavnej starostlivosti aj v prípade keď stačila ambulantná liečba, či neodôvodnené preklady z oddelenia na oddelenie. V ambulantnej sfére zase dominovali nedostatky pri vedení dokumentácie, preskripcia liekov bez odporúčania odborných lekárov, ale aj duplicitné vykazovanie výkonov, alebo nedodržanie ordinačných hodín.

Okrem priamych kontrol u poskytovateľov sa poisťovňa v roku 2010 zamerala aj na kontrolu vykázanej zdravotnej starostlivosti v informačnom systéme. V rámci nej prekontrolovali revízni zamestnanci Všeobecnej zdravotnej poisťovne vykázanú zdravotnú starostlivosť v hodnote 522,5 mil. eur. Odmietli pritom vykázanú starostlivosť v sume 93,4 mil. eur, čo tvorí 16,72 % z celkového finančného objemu, ktorý revízni pracovníci kontrolovali.

Kabinet na svojom stredajšom zasadnutí schválil aj Plán kontrolnej činnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne na rok 2012. Zároveň vzal na vedomie Správu o výsledkoch kontrolnej činnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne za rok 2010 a o prijatých opatreniach na nápravu zistených nedostatkov v jej činnosti.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk